Ekstraartikularni reumatizam – Burzitis i Tendinitis

Poremećaji mišićnog tonusa kod beba
February 7, 2020
Promocija knjige
September 6, 2023

Ekstraartikularni reumatizam naziva se u reumatizmom mekog tkiva jer je poremećaj lokaliziran u području tetiva, mišića i sinovijalnih burzi. Etiološki jedan od glavnih uzroka jeste mehaničko prenaprezanje navedenih struktura i trauma istih. Također, faktori koji se uzimaju u obzir su genetska predispozicija te endokrini i cirkulacijski poremećaji.

Najvažnija patološka stanja iz grupe ekstraartikularnog reumatizma su.

  1. Burzitis – Burza je zatvorena vreća koja je ispunjena sinovijalnom tekućinom. To je zaštitni “jastučić” koji je postavljen između tetiva, mišića ili kože i koštanih izbočenja. Klinički, prisutan je lokalizirani bol i bolna osjetljivost na palpaciju. Bol se intenzivira pokretom.
  2. Tendinitis – Označava upalu tetive. Upala može biti locirana unutar same tetive (intratendinozno), u sinovijalnoj tetivnoj ovojnici (tenosinovitis), zatim u rahlom vezivnom tkivu oko tetive (peritendinitis) ili na hvatištu tetive za kost (entezitis). Klinički, glavni simptom je bolnost same tetive koja se intenzivira pri pasivnom istezanju tetive.

Terapija podrazumijeva mirovanje, rasterećenje te krioterapiju u akutnoj fazi. U hroničnoj fazi, kada dolazi do smirivanja upale, koriste se termoterapijske i elektroterapijske procedure.

Za sve dodatne informacije, smo Vam na raspolaganju.